Histor Stijlcollecties
 
 
 
 
 
 
 





















 
 


    



    

Klaar voor kleur: zo combineer je terra, roze en groen

Foto's: Lotte van Uittert 

Inspiratie door stijlicoon Sofie

Het maken van een toffe, tijdloze kleurencombinatie kan best een uitdaging zijn. Want hoe match je de juiste tinten met elkaar? Het draait allemaal om het vinden van balans. In dit blog vertel ik je alles over mijn favoriete combinatie van terra, roze en groen. Ook laat ik je zien hoe je deze tinten in je interieur kunt gebruiken. Ben je klaar voor kleur? Lees dan verder!

Kleur in huis is hot: steeds meer mensen verruilen witte muren voor een knalkleur of pasteltint. Het sauzen van plafonds wordt eveneens populairder. Ook mijn woonkamer moest eraan geloven. De enige must: ik wilde een tijdloze kleur. Een egaal plafond schilder je relatief makkelijk over, bij het balkenplafond in mijn nieuwe woning is dat een ander verhaal. Ik ging op zoek naar een kleur die makkelijk te combineren is en kwam uit bij terra. De reden? Ik kan eigenlijk geen kleur bedenken die niet met deze tint te combineren is. Een goed uitgangspunt voor de rest van de ruimte, niet waar?
 

De juiste kleur kiezen

Terra komt van het Italiaanse woord terracotta, wat gebrande aarde betekent. Deze kleur, variërend van rood- tot oranjebruin wordt geassocieerd met stabiliteit en veiligheid. Fijn om boven je hoofd te hebben. Maar hoe kies je de juiste verfkleur? Elke tint ziet er buiten de bouwmarkt anders uit. Je vloer, de lichtinval en je meubels hebben allemaal invloed. Om een mismatch te voorkomen kun je met de plakstaaltjes van Histor aan de slag. Die zijn ideaal voor het kiezen van jouw favoriete kleur. Ik schilderde mijn plafond in de kleur Light Cherry Parade van Histor.
 

Complementaire kleuren

Voor de wanden koos ik een roze tint (Peach Pudding). Deze past perfect bij terra omdat deze kleuren uit dezelfde familie komen: beiden hebben een warme ondertoon. Roze wordt gezien als de kleur van liefde en optimisme. Speelsheid. Groen daarentegen is complementair aan deze tinten. Dat betekent dat ze op een prettige manier afsteken. Groen staat voor balans, rust en herstel. Terra en groen zijn beide natuurtinten. Dat maakt dit duo tot een gouden combinatie.


                 

Balans aanbrengen

Tof, die kleuren die mooi met elkaar matchen, maar hoe zorg je voor balans in je woon- of slaapkamer? Dat doe je met behulp van het 60-30-10 principe. Een richtlijn om muurkleuren, meubels en accessoires in je interieur op elkaar af te stemmen. In het 60-30-10 principe speelt één kleur de hoofdrol: deze dominante tint beslaat zestig procent van de ruimte. Dertig procent is voor de secundaire kleur en tien procent wordt gevuld door een accentkleur.
 

Terra, groen en roze combineren

De kleurencombinatie van terra roze, groen is enorm veelzijdig. Met deze materialen gaan deze tinten goed samen:
 
1. (Donker) hout
Houten materialen, bijvoorbeeld mahonie, passen perfect bij aardetinten. Denk aan houten meubels, vloeren, een wandkast of lijsten. De natuurlijke nerf en warmte van hout zijn een perfecte match bij dit palet.
 
2. Rotan of riet
Hou je van een bohemien interieur? Combineer dan met rotan of rieten accessoires. Deze materialen brengen textuur, waardoor er meer diepte ontstaat.
 
3. Natuursteen
Natuurstenen elementen, zoals marmer of travertin, zijn een match made in heaven. Gebruik als aanrechtblad, vloer of bijzettafel.
 
4. Linnen
Zachte stoffen zoals linnen mogen niet ontbreken bij deze kleurencombinatie. Denk aan linnen gordijnen, kussens of een mooi tafelkleed.
 
5. Messing
De kerst op de taart: voeg messing accessoires toe. Greepjes, knopjes, stoelpoten of een mooie deurklink voor een rijke look.
 
Experimenteer met verschillende texturen en materialen om je interieur persoonlijk te maken en tot leven te brengen. Door texturen en verschillende stoffen met elkaar te combineren ontstaat er diepte in je interieur. Dat maakt het geheel net een beetje spannender.
 

Zelf aan de slag

Ben je geïnspireerd door Sofie en wil je zelf ook aan de slag? Ontdek dan meer over de Histor ColorTester waarmee je kleuren op je eigen muren kan uitproberen.

Ontdek de Histor ColorTester

 
Sofie de Kruijff is co-founder van The Home Style Club, dé plek voor concrete hulp bij inrichten. Van handige tips tot kant-en-klare interieurplannen voor elk budget. ,,Ik gun iedereen een interieur buiten je comfortzone voor die vlinders in je buik.”