Histor Stijlcollecties
 
 
 
 
 
 
 





















 
 


    



    

Maak een statement in huis met een kleurvlak

Foto's: Lotte van Uittert 

Inspiratie door stijlicoon Suzanne

Dit zijn dé redenen om een kleurvlak op je muur of plafond aan te brengen

Als je kleur wil toevoegen in huis denk je al snel aan het schilderen van een hele wand in een accentkleur. Maar heb je ook wel eens gedacht aan het schilderen van een deel van de muur? Met een kleurvlak kun je ruimtes met elkaar verbinden, juist van elkaar scheiden en speel je met het ruimtelijk effect. Of je gaat voor een toffe geometrische vorm en creëert je eigen art piece. Wat je ook kiest, met een kleurvlak maak jij echt een statement in huis.
 

Kies het kleurvlak dat bij jou past

Kleurvlakken zijn er in vele verschijningsvormen. Welk kleurvlak jij kiest is afhankelijk van het resultaat dat je wil bereiken. Wil je een muur met daarop jouw kunstparels extra uitlichten, ga dan voor een kleurvlak in een diepe, museumwaardige tint. Jouw art pieces komen dan nog beter tot hun recht. Heb je behoefte aan meer spanning in je interieur? Schilder dan een toffe geometrische vorm op de muur. Een ronde vorm voegt meer zachtheid toe terwijl een rechthoek juist een strakker, stoerder effect heeft. En vergeet ook het plafond niet! Met een kleurvlak op het plafond maak je het plafond optisch lager en creëer je al snel een intieme, knusse sfeer. Het is aan jou voor welk kleurvlak je gaat.
 

Kleurvlakken die functies in ruimtes onderscheiden

Met een kleurvlak kun je leuke optische trucs uithalen. Zo kun je de verschillende functies in een grote, open ruimte accentueren met kleur. Hiermee verdeel je de ruimte optisch in meerdere secties. Die lange witte wand die van je woonkamer tot je open keuken loopt, onderbreek je eenvoudig door bijvoorbeeld op de muur achter de eettafel een kleurvlak aan te brengen. Je kan kiezen voor lambriserings hoogte die de hoogte van je muur benadrukt. De muur tot aan het plafond verven geeft juist meer een geborgen gevoel. Een stukje plafond mee schilderen is zeker ook aan te raden. Dan lijkt het alsof je onder een gezellig dakje zit en creëer je nog meer diepte in de ruimte. Kijk hoe dat in mijn keuken heeft uitgepakt! Door het aanbrengen van al deze kleurvlakken gebeurt er meer in de ruimte waardoor deze groter lijkt. Je onderscheidt verschillende functies in de ruimte op een natuurlijke wijze zonder de openheid te verliezen.
 

Een kleurvlak kan juist ook verbinden

Het kan ook zijn dat je eenheid in je interieur mist en dat je een kleurvlak gebruikt om ruimtes met elkaar te verbinden. Je laat je kleurvlak dan doorlopen van de ene naar de andere ruimte. Stel je hebt stalen deuren tussen je woonkamer en je eetkamer. Trek de kleur die je toepast in de eetkamer dan een stuk door tot in de woonkamer. Hierdoor verbind je beide ruimtes met elkaar en ontstaat meer één geheel. De ruimte lijkt bovendien ook groter omdat de tint doorloopt.


 

Welke kleur kies je voor het kleurvlak?

Als je het spannend vindt om met een kleurvlak aan de slag te gaan is het verstandig een kleur te kiezen die net een paar tinten donkerder is dan je huidige muurkleur. Heb je meer lef en wil je het kleurvlak er flink uit taten springen, ga dan voor een pittige knalkleur. Het kleurvlak in de hoek van mijn hal gaf ik een prachtige, diepe aubergine tint (Cool Claret). Hierdoor wordt een extra accent op de hoek gelegd waardoor deze er als het ware uitspringt. De klok, neonlamp en het kunstwerk komen daardoor ook beter tot hun recht. In de keuken koos ik juist voor een wat zachtere paarstint (Ash Grove). De donkerblauwe keuken trekt al een boel aandacht en het lila sluit hier mooi bij aan zonder dat het schreeuwerig wordt. Kijk daarom goed naar de rest van je interieur en kies een kleur die hier goed bij past.
 

Een kleurvlak in een geometrische vorm voor het echte wow-effect

Als je nog een stapje verder wil gaan en echt durf wil tonen, pak dan je kwast en schilder een boog, cirkel of organische vorm op de muur. Het is niet moeilijk, je moet er alleen even de tijd voor nemen. Goed uittekenen is key en een vaste hand is ook erg welkom. Als je het spannend vindt, kun je de vorm ook eerst tekenen op papier, uitknippen en op de muur plakken. Dan zie je direct wat de vorm in de ruimte doet. Ik schilderde een donkerblauwe boog op de muur in de woonkamer die de ruimte zachtheid maar ook meer diepte geeft; het lijkt een poort die leidt naar een andere ruimte. Door de kast er niet recht, maar juist een beetje schuin voor te zetten heb ik de setting een verrassend tintje gegeven. Een echt wow-effect als je het mij vraagt!


 

Zelf aan de slag

Ben je geïnspireerd door Suzanne en wil je zelf ook aan de slag? Ontdek dan meer over de Histor ColorTester waarmee je kleuren op je eigen muren kan uitproberen.

Ontdek de Histor ColorTester