Histor Stijlcollecties
 
 
 
 
 
 
 





















 
 


    



    

Donkere ruimtes slim verhelderd

Foto's: Lotte van Uittert 

Inspiratie door stijlicoon Nancy

Zó kies je de juiste verfkleuren voor een donkere ruimte

Licht speelt een belangrijke rol in de sfeer van de ruimte. Zeker in ruimtes met weinig natuurlijk daglicht, kan het inrichten best een uitdaging zijn. Gelukkig is er een krachtig hulpmiddel - kleur. Door het kiezen van de juiste kleuren kan je een donkere ruimte omtoveren tot een gezellige en uitnodigende plek die je omarmt in plaats van zwaar en donker aanvoelt. Let’s dive in!
 

Het spelen met kleuren is als schilderen met licht. De verf op je muren is een palet van mogelijkheden om een ruimte te verhelderen en een gevoel van ruimtelijkheid te creëren. Het begrijpen van de interactie tussen kleur en licht in een donkere ruimte is van belang om het juiste evenwicht te vinden. In onze slaapkamer heb ik dit probleem ook, en aan de hand van een aantal tips neem ik jou mee hoe je van zo’n donkere ruimte iets moois kan maken door de juiste kleuren te kiezen.

Begrijp het licht

Voordat je begint met het kiezen van kleuren, is het belangrijk om te begrijpen hoe licht werkt in een ruimte. Donkere kamers hebben vaak moeite om daglicht te vangen en te weerkaatsen. Kijk naar welke delen van de kamer het meeste licht ontvangen en welke gebieden schaduwrijk blijven. Dit zal je helpen bepalen waar je lichte en donkere kleuren het beste kunt toepassen.

Lichtreflectie

Hoe hoger de lichtreflectiewaarde (LRV) van een kleur, hoe meer licht de kleur zal weerkaatsen. Om zo veel mogelijk licht naar binnen te krijgen, kies je voor een kleur met een zo hoog mogelijke LRV rondom de wanden van de kozijnen.

Zo koos ik voor de lichte kleur Sombrero Tan in ons raamkozijn, zodat deze kleur zoveel mogelijk licht weerkaatst in de donkere kamer. Lichte pastel tinten of neutrale tinten zoals crème, lichtgrijs of zacht beige kunnen je ook helpen om daglicht te verspreiden en de ruimte helderder te laten lijken.
 
Tip: ook het ophangen van een strategisch geplaatste spiegel, bijvoorbeeld tegenover het raam, kan helpen om donkere hoekjes lichter te maken.

Warmte en koelte

Denk na over de sfeer die je wilt creëren. Warme kleuren zoals zachte koraalroze, warme terracotta of zachte perziktinten voegen gezelligheid en warmte toe aan de ruimte. Hou je meer van een rustgevende en kalmere sfeer? Kies dan voor koele kleuren zoals zacht blauw, lichtpaars of zee-achtige tinten.

Accentueer met contrast

De combinatie van lichte en donkere kleuren zorgen voor diepte en contrast. Hoewel je misschien geneigd bent om lichte kleuren te kiezen in een donkere ruimte, hoeft dat niet altijd de beste keus te zijn. In een slaapkamer vind ik het zelf altijd mooi om te werken met een donkere kleur als basis. In mijn slaapkamer zie je dit terug in de kleur Light Cherry Parade. Hoewel er ‘light’ in de kleurnaam zit, is dit geen hele lichte kleur. Juist door een net wat donkerdere kleur te kiezen, krijg je het gevoel dat de ruimte je omarmt als je binnen komt. Wanneer je het plafond ook mee schildert, ontstaat minder contrast met de wanden. Dit zorgt voor een geborgen gevoel.

Speel met textuur

Kleuren werken niet in isolatie; ze worden beïnvloed door andere kleuren, texturen en materialen in de ruimte. Laat de kleuren terugkomen in verschillende texturen als stoffen, meubels en decor om de ruimte visueel interessant te maken en de kleuren tot leven te laten komen.

Verlichting

Naast het kiezen van de juiste verfkleuren, is het belangrijk om te investeren in goede verlichting. Sfeerverlichting, hanglampen en mooie tafellamp lichten de ruimte op en laten kleuren beter tot hun recht komen.

Tip: laat geen hoekje onbelicht. Juist door een lampje te plaatsen in een donkere hoek lijkt de ruimte groter.

Test op kleine schaal

Voordat je de hele ruimte schildert, test je een paar kleuren op kleine oppervlakken in verschillende delen van de kamer. Kijk wat de kleur doet bij verschillende lichtomstandigheden gedurende de dag voordat je je definitieve keuze maakt.

Durf te experimenten

Laat je creativiteit de vrije loop en wees niet bang om te experimenteren. Een donkere ruimte biedt de mogelijkheid om met gedurfde kleuren te spelen die in een lichtere ruimte misschien overweldigend zouden zijn. Denk aan diepe tonen zoals smaragdgroen, saffierblauw of koninklijk paars.
 
Met de juiste kleurencombinaties, verlichting en texturen kun je een ruimte creëren die zowel mooi als functioneel is en waar je telkens weer door omarmd wordt als je binnenkomt. 
 

Zelf aan de slag

Ben je geïnspireerd door Nancy en wil je zelf ook aan de slag? Ontdek dan meer over de Histor ColorTester waarmee je kleuren op je eigen muren kan uitproberen.

Ontdek de Histor ColorTester