Histor Stijlcollecties
 
 
 
 
 
 
 





















 
 


    



    

Gedurfde kleurcombinaties maken

Foto's: Lotte van Uittert 

Inspiratie door stijlicoon Roy

Zó creëer je een stijlvolle woning met opvallend veel kleur

Jouw liefde voor kleur steek je niet onder stoelen of banken. Tot nu toe heb je die kleurrijke uitspattingen vooral toegepast door in het oog springende accessoires en een voorzichtig kleurtje op de wand. Toch voelt het niet helemaal als één geheel en ben je klaar voor de volgende stap. Iets houdt je tegen, want wat als het straks eindigt in een kermis? ‘Geen paniek', zegt stijlicoon Roy. ‘Let goed op de verhoudingen en maak eerst een plan. Dan komt jouw kleurrijke droom zeker uit.’

Onlangs zette Roy zijn Amsterdamse woning in een voormalig winkelpand bijna geheel opnieuw in de verf. Het was al een kleurrijke woning, maar Roy ging aan de slag met nieuwe combinaties voor meer verbinding en rust. Roy bespreekt hoe hij te werk is gegaan en geeft tips om ook met kleur aan de slag te gaan.

De kriebels

‘Je herkent het misschien wel, je kijkt om je heen in huis en je voelt het kriebelen: het moet anders. Deze kriebels voelde ik ook. Voor je enthousiast van start gaat is het goed om te bedenken waar voor jou de knelpunten zitten. Mis je bijvoorbeeld spanning in de ruimte, ben je op zoek naar meer warmte of wil je een compleet andere sfeer neerzetten? Ik was er al snel over uit: er ontbrak rust en verbinding in de woonkamer en keuken. Tijd om die kriebels om te zetten in een plan.’

Inspiratie

Vaak ligt inspiratie dichterbij dan je denkt. Voor de woonkamer haalde ik inspiratie uit mijn kunstwerk. Ik maakte een foto en gebruikte de Histor app om de juiste kleuren te vinden. Super makkelijk!
Voor de keukenkastjes zocht ik naar een verbindende kleur om het contrast hiervan binnen de keuken minder groot te maken. De koperen achterwand werd hiervoor mijn inspiratiebron. 

Op zoek naar verbinding

Je zou denken dat rust ontstaat door dezelfde kleur te herhalen, of te kiezen voor verschillende nuances van dezelfde kleur. Dat is helemaal waar, maar toch vind ik het fijn om elke ruimte een eigen karakter te geven.
 
Ik vind het belangrijk dat de kleurkeuze voor de keukenkastjes ook goed in het palet van de woonkamer gaat passen. Om deze verbinding te creëren, zorgde ik dat het palet van de woonkamer bestond uit een combinatie van warme en koelere tinten. Ik gebruik deze combinatie graag omdat dit zorgt voor een fijne balans. De wand in de keuken had al een lichtgrijze tint, dus kregen de kastjes een warme kleur als tegenhanger. 

Kleur doseren

De kunst is om kleur op de juiste manier te doseren. Het lijkt misschien dat ik daar niet heel voorzichtig mee te werk ga, maar toch zijn de keuzes hierin doordacht. Door grote gebaren te maken ontstaat minder contrast. Dit is een heel andere vorm van rust, maar het werkt heel goed. Doordat alle wanden dezelfde kleur hebben ontstaat een veel zachtere impact dan wanneer je een groot contrast maakt met bijvoorbeeld een accentwand.
 
Het mosterdgele plafond is niet alleen een tof kleuraccent. Door deze warme kleur te combineren met de lila wanden ontstaat precies die balans tussen koele en warme kleuren waar ik het al over had. Deze balans zorgt ervoor dat de ruimte je nu echt omarmt. Wees dus niet bang om voor meerdere kleurvlakken te gaan’.
 
De kleurkeuze van de keuken bleek een schot in de roos. De kleur sluit mooi aan bij het warme geel van de woonkamer. En doordat de kleur goed overeenkomt met het koper op de achterwand, toont het geheel veel rustiger, ondanks het grote kleurstatement. Daarnaast zorgt de kleur voor een prettige connectie met de bakstenen wand in de woonkamer. Hierdoor is precies de verbinding tussen deze ruimtes ontstaan die ik voor ogen had.

Creatieve knipoog

Tussen de woonkamer en de keuken bracht Roy nog een donkerder lila aan in de doorgang en schilderde een pilvorm op de wand achter de kachel. Dit is puur een creatief grapje om iets meer knipoog te geven aan het geheel. Op deze manier accentueer ik de doorgang en de wanddecoratie door middel van een accentkleur. Dit accent ligt dichtbij de hoofdkleur om zo alsnog de kleurrijke rust te behouden.

Nog meer inspiratie nodig?

Met mijn kant-en-klare interieurplannen bij The Home Style Club kun jij helemaal los. In ieder plan vind je een verzameling interieur items die altijd mooi met elkaar samen gaan. Stoere elementen worden afgewisseld met kleurrijke items. Op deze manier maak je eenvoudig combinaties die het beste bij jou passen. Zelfs als je wat minder enthousiast bent over veel kleur in huis. Je kunt het letterlijk zo bont maken als je wilt!
 

Zelf aan de slag

Ben je geïnspireerd door Roy en wil je zelf ook aan de slag? Ontdek dan meer over de Histor ColorTester waarmee je kleuren op je eigen muren kan uitproberen.

Ontdek de Histor ColorTester