Histor Stijlcollecties
 
 
 
 
 
 
 





















 
 


    



    

Het effect van kleur (op jou!)

Foto's: Lotte van Uittert 

Inspiratie door stijlicoon Marrit

De psychologie achter kleur en het effect op je leefomgeving

Je hebt het wellicht al eens gemerkt: kleur doet iets met je. Kleur kan je opvrolijken, of juist ontspannen. Als je aan het inrichten van je huis denkt, is dit heel fijne kennis om mee te nemen in je keuzes! In deze blog neem ik je mee in alle kleuren met hun effecten, zodat jij goede keuzes voor je eigen huis kunt maken.
 

Kleur in huis, ik ben er dol op. Elke ruimte in mijn huis heeft een andere kleur, en niet alleen muren krijgen een laag, maar ook kozijnen en plafonds worden meegenomen. Eén blik op mijn Instagram account (@donebymyselfblog) zegt genoeg: ik omring me graag met kleur.

Sinds ik ontdekt heb dat ik het liefst in een kleurrijk interieur woon, is me ook duidelijk geworden dat kleur niet alleen een esthetische keuze is. Alle kleuren hebben een effect. Zo kan kleur voor ontspanning zorgen, of je opvrolijken. Je kunt kleur gebruiken om een donkere kamer op te frissen, of een grote kamer knusser te laten lijken. Een fijn kleurenpalet maakt daarom van je huis een prettige plek om te zijn, maar een verkeerde kleur kan zorgen voor een kille, onpersoonlijke ruimte. En dat willen we natuurlijk voorkomen! In deze blog geef ik je een korte introductie in de psychologie achter kleur, om zelf mee aan de slag te gaan. Want achtergrondinformatie over kleur en de effecten ervan, kan je enorm helpen een fijn palet voor je huis samen te stellen en miskopen te voorkomen. Wel zo fijn!

Laten we beginnen met kleuren die ontspannen, en daarmee enorm geschikt zijn voor een slaapkamer:

Groen

Een groene kleur zit midden in het kleurenspectrum en is daarom de kleur van evenwicht, en werkt ontspannend. Deze kleur heeft een rustgevend en kalmerend effect, en is daarmee perfect voor een slaapkamer.

Ook leuk aan groen: het is de kleur van de natuur. Mocht je in een natuurarme omgeving wonen, kun je met deze kleur dat gebrek aan groen compenseren.

Blauw

Ook blauw is een kleur om mee te ontspannen. Een evenwichtige kleur die helpt tegen onrust en neerslachtigheid, en zeer harmonieus. Een extraatje voor blauw: de kleur van water, en dus ook de perfecte tint voor een badkamer.

Paars

Paars is de kleur van rust en bezinning. Paars balanceert het evenwicht tussen het warme en stimulerende rood, en het rustige blauw. Het is een sterke kleur met warme én koude elementen. Ook deze kleur zou dus heel passend zijn voor een slaapkamer.
 
Naast kleuren om te ontspannen, zijn er natuurlijk ook ruimtes in huis waar we meer activerende kleuren willen hebben. Denk aan de volgende kleuren:

Rood

Rood is een warme kleur, en geeft een warm gevoel. Leuk feitje: mensen schatten een rode kamer warmer in dan die in werkelijkheid is. Rood geeft een flinke dosis energie, en activeert gesprekken en eetlust. Een hele goede keuze voor een keuken of eetkamer dus. Daarmee kun je je ook direct voorstellen dat rood minder geschikt is voor (kinder)slaapkamers.

Geel

Geel geeft een vrolijk, warm en welkom gevoel en is daarmee perfect voor een hal. Ook kan geel het gebrek aan zonlicht compenseren, dus goed voor donkere ruimtes of kamers op het Noorden. Geel geeft energie en inspireert.

En dan als laatste een kleur waar ik groot fan van ben, en die eigenlijk in elke ruimte past door zijn veelzijdigheid, is roze:

Roze

Roze is het zachte, speelse en jeugdige zusje van rood. Roze kalmeert en laat je welkom voelen. Roze kan ruimtes verzachten, en is daarmee een goede keuze voor ruimte die architectonisch “hard” zijn.

Zo, dat waren de 6 kleuren en hun theorie erachter. Klonk het logisch voor je, en raak je er geïnspireerd door? Wellicht heb je direct zin je huis aan te pakken. Laat het me vooral weten, dat vind ik leuk! Mocht je vragen hebben of iets anders willen doorgeven, mag je me altijd via mijn Instagram een berichtje sturen @donebymyselfblog.

 

Wil je nog meer over dit onderwerp lezen?

Een enorm fijn (en mooi!) koffietafelboek hierover heet “The Complete Book of Colourful Interiors”. Het staat bomvol interieurinspiratie, met foto’s uit de mooiste huizen. Daarnaast leert het je de theorie achter kleur, en geeft je tips voor het inrichten van je eigen huis met kleur. Een aanrader dus!
 

Zelf aan de slag

Ben je geïnspireerd door Marrit en wil je zelf ook aan de slag? Ontdek dan meer over de Histor ColorTester waarmee je kleuren op je eigen muren kan uitproberen.

Ontdek de Histor ColorTester