Histor - Kluswijzer - Vochtplek overschilderen
 
 
 
 
 
 
 





















 
 


    



    

Vochtplek oververven

Lekkage geeft lelijke kringen op de muur of het plafond. Niemand kijkt daar graag tegenaan. Simpelweg eroverheen schilderen werkt niet: je zult de plekken blijven zien. Isoleren is de enige oplossing. Met onze vlekisolerende producten lijkt het alsof er nooit een vochtplek heeft gezeten. Belangrijk: achterhaal wel eerst de oorzaak en los het probleem op. Je wilt immers geen nieuwe vlekken. In dit stappenplan leggen we uit hoe je te werk gaat.

Wat heb je nodig

Toon verfproducten en materialen

Verf

Histor Perfect Base Vlek Isolerende Voorstrijk

€ 35,49

Histor Perfect Base Vlek Isolerende Muurverf

€ 36,99
Hoeveel verf nodig?

Verfcalculator

Aantal lagen:
m2:
U heeft nodig:
Aantal lagen:
m2:
U heeft nodig:

Materialen

Wat te doen

Stap 1 oorzaak verhelpen
Voordat je de vochtplek gaat behandelen, moet je weten waar het vocht vandaan komt. Lekkage kun je soms zelf oplossen. Optrekkend vocht vanuit de fundering kan ook een oorzaak zijn. Haal er in dat geval altijd een bouwkundig adviseur bij. Is de oorzaak verholpen? Laat de vochtplek goed drogen. Is het een ‘oude’ vochtplek? Dan kun je meteen door naar stap 2.

Tip: Vochtplekken ontstaan soms door slechte ventilatie. Zet dus regelmatig een raampje open.
Stap 2 voorbereiden

Materialen

  • Verwijder de poeder zo veel mogelijk met een borstel. Borstel de muur daarna nog eens met warm water met daarin Histor Ontvetter. Zo hecht de verf straks goed.
  • Controleer op gaten of barsten. Als je oneffenheden repareert met een muurvuller, krijg je een mooi strak resultaat.
  • Zorg dat de ruimte goed geventileerd is, maar zonder tocht. Een temperatuur van rond de 20°C is ideaal.
  • Dek de vloer goed af. Plak alles wat je niet wilt schilderen af met afplaktape.
Stap 3 de muur voorstrijken
  • Heb je een onbehandelde muur? Behandel deze dan eerst voor met Histor Muur Voorstrijk. Hiermee hef je zuigingsverschillen op waardoor je een perfect kleurresultaat krijgt zonder baanvorming.
  •  Zit er een oude verflaag op je muur met behoorlijke lekkageplekken? Gebruik dan eerst Perfect Base Isolerende Voorstrijk voor een solide isolerende laag.
  • Bij reeds geschilderde muren met lichte vlekken kun je direct aan de slag met Perfect Base Isolerende Muurverf (zie stap 3).
  • Roer de verf goed door met een roerhoutje.
  • Verdeel de muur in denkbeeldige banen. Verdeel deze banen weer in kleinere vlakken.
  • Verf eerst de afgeplakte randen met een kwast. Verwijder losse haren op de kwast door de kwast rechtop te houden. Buig de haren horizontaal. Laat voorzichtig de haren terugspringen, de losse haren steken nu boven de rest uit en kunnen worden verwijderd.
  • Voor de grote vlakken gebruik je een vachtroller. Haal deze eerst over een stuk afplaktape om loszittende deeltjes te verwijderen.
  • Werk van onder naar boven om eventueel teveel aangebrachte voorstrijk nog weg te kunnen strijken/rollen.
  • Begin in het vlak onderin de hoek en verdeel de verf door van beneden naar boven te rollen. Maak zo in stroken het vlak vol. Op deze manier schilder je elke baan stapsgewijs. Laat vlakken en banen altijd iets overlappen om baanvorming tegen te gaan.
  • De voorstrijk is overschilderbaar na 16 uur.
Stap 4 muur verven
  • Als de muur droog is, kun je gaan verven met Perfect Base Vlek Isolerende Muurverf. Deze verf breng je op dezelfde manier aan als de voorstrijk. Maar dan wel in omgekeerde volgorde, dus van boven naar beneden werken.
  • Vlek Isolerende Muurverf is alleen verkrijgbaar in wit. Wil je toch liever een kleur op je muur? Met keuze uit 1250 Histor kleuren op de mengmachine, heb je met Perfect Finish Muurverf Mat altijd de kleur die jij wilt. Lang genieten van schone muren? Gebruik dan Histor Clean, reinigbare matte muurverf die verkrijgbaar is in elke kleur die je wilt. Hardnekkige vlekken als modder, ketchup en stiften verwijder je in een handomdraai met een nat schoonmaakdoekje. 
Tip: zorg bij het rollen altijd voor een gelijkmatige verdeling van de muurverf op je roller met behulp van een verfbak of verdeelrooster.
Stap 5 na het verven
  • Verwijder de tape als de verf nog nat is. Als je de tape een langere tijd laat zitten, is de kans groot dat de verflaag beschadigt bij het verwijderen, de tape scheurt en er lijmresten achterblijven door indroging.
  • Heb je de roller/kwast de volgende dag weer nodig? Wikkel deze dan in folie of een plastic zak.
  • Ben je klaar met je verfklus? Dan kun je de roller/kwast schoonmaken in een emmer met warm water die je vervolgens laat indrogen. Beter is om ze volledig te laten uitdrogen. Ze kunnen dan gewoon bij het huishoudelijk afval, net als lege verfemmers of -blikken. Natte verfresten en kwasten lever je in bij het Klein Chemisch Afval.
Heb je nog vragen over je verfklus? Onze verfexperts helpen je graag met persoonlijk schilder- en productadvies.

Tips

  • Gebruik gele afplaktape: topkwaliteit tape voor het maken van strakke lijnen, op alle ondergronden toepasbaar, zowel binnen als buiten. Prima kleefkracht, zeer hoge UV-bestendigheid en laat geen lijmresten achter.
  • Gebruik als afdekmateriaal op de vloer afdekvlies (absoberende toplaag en anti-slip onderzijde), stucloper of een oud laken. Dek je meubels met afdekfolie af.
  • Voor een glad resultaat kun je korrels op je muur wegschuren met schuurpapier korrel 240 die je om een blokje hout vouwt. Veeg het stof daarna weg met een borstel.
  • Voor gladde muren kun je het beste een kortharige vachtroller gebruiken. Hierdoor ontstaat een mooi en strak resultaat. Het formaat van de vachtroller hangt samen met het formaat van het te beschilderen oppervlak.
  • Gebruik een acrylkwast bij watergedragen lak of muurverf. Deze verven drogen snel, zijn slapper en laten zich daarom makkelijker aanbrengen met een kwast met synthetisch haar in plaats van varkenshaar. Het verfopnemend vermogen is zeer hoog waardoor je makkelijk de gewenste laagdikte aanbrengt en strakke lijnen kunt trekken met de verf.