Histor Stijlcollecties
 
 
 
 
 
 
 





















 
 


    



    

De psychologie achter kleur

Foto's: Lotte van Uittert 

Inspiratie door stijlicoon Cindy

Ton sur ton betekent letterlijk kleur op kleur. Het is een Franse term voor één kleur die je in het hele interieur laat terugkomen. Het is een populaire én eenvoudige manier om een harmonieus kleurenpalet te creëren, door de kleuren op de juiste manier te verbinden. Ben je benieuwd hoe je dit kunt toepassen in je eigen interieur? Lees dan snel verder!
 

Kleur bepaalt de sfeer in huis. Ben je op zoek naar een rustgevend interieur, maar hou je wel van kleur? Dan is een ton sur ton interieur misschien wel jouw ding. Door kleuren naadloos op elkaar te laten aansluiten ontstaat rust en balans. Dit is mogelijk met elke kleur. Om de juiste kleur te bepalen, is het belangrijk dat je goed nadenkt over hoe jij je wilt voelen in de ruimte. Zo zorgen bijvoorbeeld diepe kleuren voor geborgenheid en de kleur geel voor vrolijkheid en energie. Maar binnen deze kleuren is het alsnog mogelijk om rust te creëren, door het toepassen van een ton sur ton kleurenpalet.

Wat is ton sur ton?

Bij ton sur ton maak je gebruik van één kleur, in verschillende tinten. De verschillende kleurnuances sluiten goed op elkaar aan, dit zorgt voor rust en eenheid. Je kunt een ton sur ton effect creëren met verf, maar je kunt verschillende tinten van dezelfde kleur ook laten terugkomen in de gordijnen, meubels en accessoires. Je kunt een ton sur ton combinatie maken met elke gewenste kleur. Alleen zal je met bepaalde kleuren minder contrast zien, dan met andere kleuren. Denk aan een combinatie van verschillende beige tinten of een combinatie van verschillende blauwtinten.

Hoe pas ik ton sur ton toe?

De juiste verhouding is belangrijk. Bij ton sur ton combineer je verschillende tinten van dezelfde kleur in een ruimte. Om ervoor te zorgen dat het geheel toch niet saai wordt, gebruik je genoeg contrast tussen de tinten. Een handige manier om een ton sur ton palet toe te passen is met het 60-30-10 principe. Dit betekent dat je een basiskleur kiest, vaak de lichtste kleur, deze pas je voor 60% toe. Denk hier aan muren, plafond, gordijnen of grote meubels. Deze combineer je met een donkerdere tint à 30%, dit is mooi voor een accentmuur en kleine meubelstukken. Als laatste vul je het palet aan met een donkerder accent tint à 10% voor meer diepte. Denk aan accessoires en textiel.

Waarom kiezen voor een ton sur ton interieur?

1 - Voor iedereen: ton sur ton kan worden toegepast in verschillende interieurstijlen, van modern tot klassiek. Dus dit is ook zeker mogelijk in jouw interieur.

2 - Veelzijdig: ton sur ton combinaties zijn mogelijk in elke kleur.

3 - Tijdloos: ton sur ton interieurs zullen altijd stijlvol en verfijnd blijven, daarom is dit ook een duurzame keuze.

4 - Harmonie: doordat je verschillende tinten van één kleur naadloos op elkaar laat aansluiten, creëer je een rustgevend interieur en een gevoel van harmonie.

Chique effect

Een goed uitgevoerd ton sur ton interieur zorgt voor een rustgevend gevoel en een harmonieus geheel. Om dit resultaat te bereiken moet je ervoor zorgen dat de kleuren echt goed met elkaar verbinden. Daarom is het aan te raden om ook het houtwerk mee te nemen in de kleurencombinatie. Denk aan de deuren die dezelfde kleur krijgen als de wand, waardoor ze geen onnodige aandacht krijgen. Dit zorgt voor een mooi rustig geheel. Maar door juist de raamkozijnen in de accentkleur te schilderen, creëer je direct een chique effect. Die balans maakt het tot een succesvol ton sur ton interieur.

Materialen & texturen

Naast het spelen met de verschillende tinten, spelen materialen en texturen een belangrijke rol. Kies voor verschillende materialen in dezelfde kleur als je verf om meer gelaagdheid te creëren in je interieur. Denk aan een groene, stoffen bank, gecombineerd met een zacht groen, wollen vloerkleed en donkergroene velvet kussens. Door verschillende structuren en patronen te mixen ontstaat er een stijlvolle sfeer in huis.

Speels contrast

Hoewel ton sur ton draait om harmonie, betekent dit niet dat je geen contrast kunt toevoegen. Juist door het toevoegen van één accentkleur zorg je voor een speels effect. Zo koos ik in deze groene, ton sur ton kinderkamer juist voor een okergeel accent. Dit geeft net wat meer pit en vrolijkheid. Dat perfect past in een kinderkamer.

Nog meer inspiratie nodig?

Met mijn kant-en-klare interieurplannen bij The Home Style Club kun jij helemaal los. Een zachte, warme basis wordt gecombineerd met mooie items of een eyecatcher, dat zorgt voor een goede balans. In ieder plan vind je een verzameling interieuritems die altijd mooi met elkaar samen gaan. Dit maakt het echt een interieur dat je omarmt en een thuisgevoel geeft.
 

Zelf aan de slag

Ben je geïnspireerd door Cindy en wil je zelf ook aan de slag? Ontdek dan meer over de Histor ColorTester waarmee je kleuren op je eigen muren kan uitproberen.

Ontdek de Histor ColorTester