Je muur wit schilderen? Zo kies je de juiste witte verf!
Crème wit, gebroken wit, sneeuwwit, bloesemwit… de ene kleur wit is de andere niet. Je kunt kiezen uit een koele of warme tint en vele gradaties daartussen. Maar welke wittint kies je wanneer je de muur gaat witten? Of als je je plafond wilt schilderen? In dit artikel vertellen we je onder andere het verschil tussen de basiskleuren RAL 9010 en RAL 9016 en wat voor invloed bijvoorbeeld lichtinval kan hebben op jouw keuze.
Deze RAL-wittinten worden het vaakst gekozen
De meest gebruikte winttinten zijn de kleuren RAL 9001 (Katoen), RAL 9010 (Zonlicht) en RAL 9016 (Lichtpuntje). Bij Histor hebben we daarnaast ook nog een puur witte verf (6400). Aan deze verf is helemaal geen kleur toegevoegd en heet ' white'. Wist je dat Histor elke RAL-kleur voor je kan mengen in de verf naar keuze?
Creme wit: RAL 9001
RAL 9001 is een warme, roomwitte verf die ook wel crème-wit, of gebroken wit wordt genoemd. RAL 9001 is nog steeds een veel gebruikte kleur, maar wordt de laatste jaren minder toegepast op de binnenmuren. Voor buitenkozijnen is 9001 nog steeds een hele populaire tint.
Zuiver wit: RAL 9010
RAL 9010 is nog steeds de meest populaire witte verf voor binnen. RAL 9010 is een zuiver witte verf en heeft een gelige ondertoon. Het is door zijn gelige tint een erg toegankelijke kleur voor het schilderen van plafonds, muren en kozijnen. Dat hij niet helemaal wit is, zie je meteen wanneer je deze kleur tegen een spierwitte muur houdt!
Verkeerswit: RAL 9016
Dit is de lichtste tint wit van bovenstaande RAL-kleuren. De 9016 heeft een koele blauwe ondertoon. De lichte en frisse tint maakt deze RAL-kleur ideaal voor ruimtes met weinig daglicht. RAL 9016 lijkt steeds populairder te worden, vooral in de nieuwbouw wordt deze steeds vaker gekozen in plaats van de traditionele RAL 9010.
White: 6400 (Histor)
Dit is geen RAL-kleur, maar de 6400 is een pure wittint van Histor. Dus helemaal zonder kleurtoevoegingen!
Handige tips voor het kiezen van de juiste kleur wit
De lichtinval, meubels en andere kleuren in de ruimte; allemaal zijn ze bepalend voor de juiste kleur wit die je het best kunt gebruiken. Met onderstaande tips helpen we je bij het maken van de juiste keuze.
1. Welke kleuren zijn al aanwezig in de ruimte?
Wat helpt is om de kleur wit te baseren op de andere kleuren in je ruimte. Zo kies je wit met een warmere ondertoon voor een ruimte waar al veel warme kleuren aanwezig zijn. Het omgekeerd geldt voor een ruimte met koelere kleuren; hier wil je het liefst een wit gebruiken die wat meer richting het blauw, groen of grijs gaat. Voor plafonds wordt trouwens vaak een wat lichtere witte tint gekozen, hiermee voorkom je dat de ruimte te donker wordt.
2. Zo komen je gekleurde meubels beter tot hun recht
Heb je gekleurde meubels? Door wit op de juiste manier te gebruiken, kun je ze extra accentueren. Zo werkt het: Je kiest een ondertoon die tegengesteld is aan de kleur van je meubel. Een blauwe of groene bank - dus met een koelere kleur – komt beter tot zijn recht met een witte kleur met warme ondertoon. Heb je oranje, rode of gele meubelstukken? Deze worden nog warmer met een koelere kleur wit op de muur! Oftewel; door voor contrast te gaan met je wittint, komen je meubels beter tot hun recht en maak je je leefruimte spannender.
Houd bij het kiezen van een witte verf wel rekening met het wit/donker contrast. Bij een witte muur lijken donkere meubels namelijk nog donkerder. Zo kan een antracietgrijze bank bij een spierwitte muur er opeens zwart uitzien. Een muur met een iets lichtgrijze tint, heft dat effect op.
3. Wat voor lichtinval heeft je leefruimte?
Een kamer op het zuiden heeft meer zon (dus gelere tinten) dan een kamer op het Noorden (koele blauwere tinten). Net als bij de meubels, kies je ook hier voor contrast. Om het warme licht op te vangen, gebruik je voor een kamer op het zuiden juist wat meer blauwtinten. Heb je een koelere lichtinval, met een raam op het noorden, compenseer dit dan met een warmere wittint zoals een crème-witte muur.
Histor off-white collectie: 80 tinten wit
Naast deze RAL-kleuren zijn er bij Histor nog veel meer mooie wittinten om uit te kiezen! Van Sneeuwbal, Kokos tot Vanilla Swirl. Van een grijze, gele of rode ondertoon. Ontdek ze allemaal in de
Histor off-white collectie. Hier vind je alle Histor-kleuren voor je muur die dicht bij wit liggen, maar een net even ander accentje hebben.
Je muurverf eerst proberen?
Twijfel je over de juiste wittint? Download dan onze handige
Histor MY Color app en test hoe de wittint staat op jouw muur. Wil je het helemaal zeker weten? Bestel dan een
Histor Colortester en probeer de verf eerst uit!